TRENING „Društvene inovacije“

TRENING „Društvene inovacije“

Potaknuta pozitivnim iskustvom tijekom organiziranja treninga u 2016. za svoje partnerske organizacije Ekumenska inicijativa žena odlučila je organizirati  i drugi krug besplatnog online treninga na temu „Društvene inovacije“. Ovaj put želimo pružiti priliku i drugim organizacijama civilnoga društva i njihovim članicama, ali i svim ženama koje su zainteresirane  više naučiti o ovom konceptu.

Što su društvene inovacije i zašto baš ova tema? 

„Društvene inovacije uključuju nove strategije, koncepte, ideje, procese, proizvode, usluge, poslovne modele, alate i metodologije ili kombinacije svega navedenog, sa ciljem da se odgovori na nezadovoljenu potrebu u društvu ili društveni problem. Prema tome društvene inovacija  može biti proizvod, usluga, inicijativa, akcija, projekt, način na koji djelujete ili pristupate rješavanju problema. ” (SIL)

Ono što je specifično s društvenim inovacijama u odnosu na ostala inovativna rješenja jest što društvene inovacije nastoje prepoznati postojeće i predvidjeti buduće društvene izazove, kao što su primjerice starenje stanovništva, klimatske promjene, porast multikulturalnosti  u društvu. Na ovakve i povezane izazove društvenim inoviranjem može se odgovoriti u relativno kratkom roku, s ograničenim resursima, a na boljitak svih (ili barem većine) članova društva u kojem se inovacija razvija.

Društvene inovacije pretpostavljaju kako inoviranje nije rezervirano za posebne eksperte ili struke. Svaka osoba može i mora biti inovator i inicijator promjene  koju želi vidjeti. Društvene inovacije tako ne moraju označavati velike inovacije već ponekad i mala, inovativna rješenja koja doprinose poboljšanju kvalitete života, omogućavaju bolji pristup informacijama, bolju suradnju, lakše korištenje usluga i slično. Upravo zato, metodologija društvenog inoviranja uči pojedince i organizacije kako na kreativan i inkluzivan način razviti empatiju, uočiti društvene izazove i korak po korak, sustavno razviti rješenje  prilagođeno kontekstu i potrebama zajednice.

O TRENINGU:

Trening će se odvijati online preko web stranice Laboratorija za društvene inovacije (SIL). Svaka od sudionica će dobiti šifru putem koje će moći preuzeti potrebne materijale za odvijanje treninga. Online edukacija „Društvene inovacije“ zamišljena je kako bi polaznice inspirirala i educirala o konkretnim alatima i metodologijama čija primjena rezultira kreiranjem inovativnih rješenja. Podijeljene u tri modula, edukativne video lekcije na zanimljiv i zabavan način će polaznice koje nemaju prethodnog iskustva ili nisu upoznate s tematikom, uvesti u inoviranje na svim razinama, putem kojih će naučiti kako prepoznati potencijalne mogućnosti za financiranje svoje inovacije te pripremiti potrebnu dokumentaciju kao prijavu potrebnu za uspješnu realizaciju njihove inovacije.

Trening obuhvaća:

 • 3 modula, svaki u trajanju od mjesec dana: (Što su društvene inovacije, proces društvenog inoviranja i financiranje društvenih inovacija)
 • on line predavanja  – interaktivan i dinamičan sadržaj
 • online priručnik i radne materijale
 • izravnu komunikaciju s predavačima (webinari)
 • mogućnost da sama biraš vrijeme i mjesto učenja
 • upotrebu snimaka, grafika i animacija
 • mogućnost postavljanja pitanja
 • praktične savjete vezane za stvarne projekte
 • razvoj društveno inovativnog rješenja prema fazama inoviranja
 • Certifikat o pohađanju

Sudjelovanjem u online edukaciji polaznice će naučiti:

 • Kako prepoznati prepoznati društvenog inovatora i društvenu inovaciju?

• Kako uspješnije odgovoriti na probleme lokalne zajednice ili specifičnih osjetljivih skupina?

• Koje alate koristiti za razvoj novih proizvoda, usluga, projekata i inicijativa?

• Kako dizajnirati inovativno rješenje unutar tima ili organizacije u kojoj djeluju?

• Kako financirati razvoj i implementaciju društvene inovacije?

• Kako razviti sustav podrške društvenim inovatorima?

Trajanje:  Od 3 do 4 mjeseca

Tko se može uključiti: Svi zainteresirani za ovu vrstu treninga. Sudjelovanje u edukaciji potpuno je besplatno, a po završetku edukacija svaka polaznica dobiti će Certifikat o pohađanju. Broj sudionica nije ograničen pa iz jedne organizacije može sudjelovati više osoba. Pošto će se trening odvijati online potrebno je imati stabilnu internet vezu.

Prijave su otvorene do 25.8.2017., a prijaviti se možete popunjavanjem prijavnog obrasca.

Treneri: Mirna Karzen, Tony Karzen  i Stella Kalac (Laboratorij za društvene inovacije SIL)

Misija Laboratorija je promovirati, razvijati i podržati društvene inovatore. Osnovan je u siječnju 2011. godine od strane tri organizacije iz Hrvatske, Srbije i Makedonije koje su temeljem dugogodišnjeg iskustva prepoznale sve veću potrebu za novim pristupima, metodama i politikama u rješavanju ključnih društveno-ekonomskih problema i poboljšavanju kvalitete života građana. Kroz strateška partnerstva i sveobuhvatan pristup, SIL pruža inovativnu platformu/laboratorij za spajanje znanja, ideja i prakse iz raznih sektora i društvenih sfera – znanstvenika, poduzetnika, stručnjaka iz raznih oblasti, predstavnika javnog, privatnog i civilnog sektora i drugih, a sve s ciljem promocije i kreiranja društvenih inovacija u našem društveno ekonomskom kontekstu. Više o SIL-u na www.socinnovationlab.org ili https://web.facebook.com/socinnovationlab.

Predsjednica SIL-a Mirna Karzen je i direktorica konzultantske tvrtke Karzen i Karzen. Tvrtka Karzen i Karzen kroz djelovanje na tržištu pomaže javnim, privatnim i neprofitnim organizacijama pripremiti projekt koji će dobiti financiranje iz različitih sredstava. Upravo zato, ova edukacija nastala je kao rezultat potrebe da svoje dugogodišnje znanje i iskustvo iz područja društvenog inoviranja i pisanja projektne dokumentacije za fondove Europske unije povežu u jedinstvenu cjelinu.  Više o Karzen i Karzen na http://karzenandkarzen.com/

PrintFriendly and PDF