TRENING „Društvene inovacije“

 

Potaknuta interesom iskazanim nakon prezentacije „Inovacijama do promjena“ koju je održala Mirna Karzen na regionalnoj partnerskoj konferenciji „Žene koje brda premiještaju“, Ekumenska inicijativa žena odlučila je organizirati trening o navedenoj temi, a sve u svrhu podizanja kapaciteta svojih partnerskih organizacija.

Što su društvene inovacije i zašto baš ova tema? 

”Društvene inovacije uključuju nove strategije, koncepte, ideje, procese, proizvode, usluge, poslovne modele, alate i metodologije ili kombinacije svega navedenog, sa ciljem da se odgovori na nezadovoljenu potrebu u društvu ili društveni problem.” (SIL)

Društvene inovacije definiraju se kao nove ideje (proizvodi, usluge i modeli) koji istodobno rješavaju društvene izazove, zadovoljavaju socijalne potrebe i stvaraju nove socijalne odnose među skupinama društva. Aktualna društvena i gospodarska zbivanja tiču se problematike poput rodne, spolne, ekonomske nejednakosti, zagađenja okoliša, siromaštva, niskog životnog standarda. Riječ je o problematici kojom se bave društveni inovatori. Dakle, društvene inovacije obuhvaćaju sve one prakse koje umanjuju ili eliminiraju nejednakosti i mijenaju odnose u društvu te tako odgovaraju na posebne potrebe građana i djeluju i na uzroke i na posljedice problema koji postoje. U tom procesu važno je razmišljati na jedan novi, kreativan način u rješavanja izazova s kojima se svakodnevno susrećete. Ukoliko definicija i dalje zvuči suviše apstraktno znajte da je koncept dječjeg vrtića kojeg danas uzimamo zdravo za gotovo nekada predstavljao inovativno rješenje, društvenu inovaciju. Rješenja kao što su sustavi demokracija, bankarstva, školstva, pa i internet ili pametni telefon osmišljeni su kako bi nama, ljudima, olakšali i unaprijedili svakodnevni život. Društvene inovacije pokretači su društvenih promjena te ih kao takve moramo smatrati katalizatorom rasta kvalitete življenja, osobito u današnjim nestabilnim društvima teško zahvaćenim gospodarskom krizom.

O TRENINGU:

Trening će se odvijati online preko web stranice Laboratorija za društvene inovacije (SIL). Svaka od sudionica će dobiti šifru putem koje će moći preuzeti potrebne materijale za odvijanje treninga. Online edukacija „Društvene inovacije“ zamišljena je kako bi polaznike inspirirala i educirala o konkretnim alatima i metodologijama čija primjena rezultira kreiranjem inovativnih rješenja. Podijeljene u tri modula, edukativne video lekcije na zanimljiv i zabavan način će polaznici koja nema prethodnog iskustva ili nije upoznata s tematikom, uvesti u inoviranje na svim razinama, putem kojih će naučiti kako prepoznati potencijalne mogućnosti za financiranje svoje inovacije te pripremiti potrebnu dokumentaciju kao prijavu potrebnu za uspješnu realizaciju njihove inovacije.

Trening obuhvaća:

  • 3 modula
  • on line predavanja  – interaktivan i dinamičan sadržaj
  • online priručnik i radne materijale
  • izravnu komunikaciju s predavačima (webinari)
  • mogućnost da sama biraš vrijeme i mjesto učenja
  • upotrebu snimaka, grafika i animacija
  • mogućnost postavljanja pitanja
  • praktične savjete vezane za stvarne projekte
  • razvoj društveno inovativnog rješenja prema fazama inoviranja
  • Certifikat o pohađanju

Trajanje:  Od 3 do 4 mjeseca

Tko se može uključiti: Organizacije koje su barem jednom primile EIŽ financijsku podršku. Broj sudionica nije ograničen pa iz jedne organizacije može sudjelovati više osoba. Pošto će se trening odvijati online potrebno je imati stabilnu internet vezu.

Treneri: Mirna Karzen, Tony Karzen  i Stella Kalac (Laboratorij za društvene inovacije SIL)

Misija Laboratorija je promovirati, razvijati i podržati društvene inovatore. Osnovan je u siječnju 2011. godine od strane tri organizacije iz Hrvatske, Srbije i Makedonije koje su temeljem dugogodišnjeg iskustva prepoznale sve veću potrebu za novim pristupima, metodama i politikama u rješavanju ključnih društveno-ekonomskih problema i poboljšavanju kvalitete života građana. Kroz strateška partnerstva i sveobuhvatan pristup, SIL pruža inovativnu platformu/laboratorij za spajanje znanja, ideja i prakse iz raznih sektora i društvenih sfera – znanstvenika, poduzetnika, stručnjaka iz raznih oblasti, predstavnika javnog, privatnog i civilnog sektora i drugih, a sve s ciljem promocije i kreiranja društvenih inovacija u našem društveno ekonomskom kontekstu. Više o SIL-u na www.socinnovationlab.org ili https://web.facebook.com/socinnovationlab.

Predsjednica SIL-a Mirna Karzen je i direktorica konzultantske tvrtke Karzen i Karzen. Tvrtka Karzen i Karzen kroz djelovanje na tržištu pomaže javnim, privatnim i neprofitnim organizacijama pripremiti projekt koji će dobiti financiranje iz različitih sredstava. Upravo zato, ova edukacija nastala je kao rezultat potrebe da svoje dugogodišnje znanje i iskustvo iz područja društvenog inoviranja i pisanja projektne dokumentacije za fondove Europske unije povežu u jedinstvenu cjelinu.  Više o Karzen i Karzen na http://karzenandkarzen.com/

 

Prijavni obrazac: poveznica

PrintFriendly and PDF