Upoznajte naše stipendistice

Programom dodjele stipendija podupiru se znanstvenice iz  regije u istraživanju i pisanju znanstvenih radova kojim  analiziraju iskustvo, znanje i strategije naših lokalnih partnerskih organizacija i stavljaju  ih u kontekst širih teorija, metodologija i/ili teologija povezanih sa strateškim područjima Ekumenske inicijative žena: ženska ljudska  prava, mir i pomirenje, te međureligijska i prekogranična suradnja. Krajem 2013. EIŽ-a je dodjelila osam stipendija za razdoblje od siječnja 2013. do lipnja 2014. Stipendistice su dobile zadatak da na terenu istraže barem jednu partnersku organizaciju EIŽ-a te napišu znanstveni članak koji će biti objavljen na našoj web stranici. Program dodjele stipendija je jednokratni pilot projekt financiran od strane FLOW programa kojeg je pokrenula vlada Kraljevine Nizozemske.

Dr. Zilka Spahić-ŠiljakDr. Zilka Spahić-Šiljak

je intelektualka koja se bavi avangardnim temama roda, religije, ljudskih prava, politike, islama, i izgradnje mira, sa višegodišnji iskustvom djelovanja u vladinom i nevladinom sektoru i akademskoj zajednici. Pored toga, ona je već skoro dvije decenije angažirana u nevladinom sektoru na promociji ženskih ljudskih prava, multireligijskog dijaloga i pomirenja. Od 2012 godine boravi u Americi na postdoktorskom programu – Program ženskih studija u religiji na Harvard Univerzitetu sa posebnim fokusom na pitanja roda i izgradnje mira. Prije toga bila je angažirana u Centru za interdisciplinarne postdiplomske studije (CIPS) Univerziteta u Sarajevu gdje je predavala na Religijskim studijama i Rodnim studijama. Objavila je veliki broj naučnih radova na bosanskom i engleskom jeziku u domaćim i međunarodnim publikacijama, kao što su: Sjaj ljudskosti – životne priče mirotvorki iz Bosne i Hercegovine (2013); Propitivanje ženskih, feminističkih i muslimanskih identiteta. Post-socijalistički konteksti u BiH i na Kosovu (2012); Žene, religije i politika. Analiza utjecaja interpretativnog religijskog naslijeđa judaizma, kršćanstva i islama na angažman žene u javnom životu i politici u BiH (2007); I vjernice i građanke (2009); Monoteističko troglasje: uvod u Judaizam, kršćanstvo i islam (2009).

Aneta JovkovskaAneta Jovkovska

Aneta Jovkovka (1978) je asistentica na Pravoslavnom teološkom fakultetu u Skopju, Makedonija. Diplomirala je 2001 na Pravoslavnom teološkom fakultetu “Sveti Kliment Ohridski”. Specijalizaciju iz obrazovnih znanosti uspješno je obranila 2011, a 2012 obranila je magistarski rad iz područja psihologije. Trenutačno priprema doktorsku disertaciju na temu:  “Obrazovanje, duhovnost i vrijednosne orijentacije adolescenata”. Aneta je autorica sljedećih radova, izvještaja i e-knjiga: „Pedagoške kompetencije i psihološke karakteristike nastavnika koji predaju religijsku etiku“ (2013); „Vjera žena koje se spominju u svetim spisima“ (2012); „Duhovno obrazovanje kao pedagoški fenomen“ (2012); „Međureligijski dijalog i suradnja u Makedoniji“ (2009); „Trideset godina suvremenog postojanja Pravoslavnog teološkog fakulteta“ (2007). Aneta je također sudjelovala u mnogim TV i radio programima koji se bave vjerskim temama.

Đermana ŠetaĐermana Šeta

Đermana Šeta je magistrirala religijske studije na CIPS-u Univerziteta u Sarajevu i doktorska je kandidatkinja iz sociologije religije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Odsjek sociologija. Voditeljica je istraživačkog odjela Centra za edukaciju i istraživanje Nahla. Predsjednica je Komisije za slobodu vjere Rijaseta Islamske zajednice u BiH i članica Centra za napredne studije. (Su)autorica je publikacija/knjiga/članaka o ženama, religiji i ljudskim pravima. Autorica je knjige „Zašto marama? Bosanskohercegovačke muslimanke o životu i radu pod maramom“ 2011, CNS & CIPS.

Dijana SubotičkiDijana Subotički

Dijana Subotički (rođena 1983 u Kikindi) trenutno piše doktorat o ženskim studijama pri ACIMSI Centru za ženske studije, Sveučilišta u Novom Sadu, Srbija. Diplomirala je pri Filozofskom fakultetu, Sveučilišta u Novom Sadu, na temu “Analiza teksta, o starijim ljudima, napisanog u dnevnim novinama „Danas”. Završila je Europske master studije pri ACIMSI, Sveučilište Novi Sad. 2011 izdaje svoju prvu knjigu: “ Dostupnost informacija od javnog značaja u srpskom i europskom pravu”; 2012 objavljuje publikaciju posvećenu preminulom novinaru “Sjećanje na Sinišu Jakonića” I “Životne priče političarki iz Vojvodine”, a 2013 “Tiha većina – Životne priče političarki Srbije” (UG Pospesimisti Kikinde, Kulturni centar Banata). Dijana je aktiviskinja u NVO sektoru i novinarka od 1998. Dobitnica je brojnih nagrada za novinarstvo. U listopadu  2012 izabrana je za predsjednicu Programskog odbora Radiodifuzne ustanove Vojvodine.

Julijana TešijaJulijana Tešija

Julijana Tešija (Skopje, R. Makedonija, 1969), udana, majka jednog djeteta, živi i radi u Osijeku u Hrvatskoj od 2005. Diplomirala filozofiju na Sveučilištu Sv. Ćirila i Metoda u Skopju (antropologija), magistrirala teologiju na Evanđeoskom teološkom učilištu u Osijeku (Krist i nenasilje), specijalizirala razrješenje sukova na Sveučilištu u Oslu i odnose s javnošću na Londonskoj školi za odnose s javnošću. Profesionalno iskustvo: predavačica filozofijskih predmeta: Evanđeoski teološki fakultet, Osijek (od 2005.), istraživačica: Balkanski centar za proučavanje mira, Skopje (1997.-2000.), PRIO, Oslu (1998.), Forum centar za strategijske studije, Skopje (2005.), voditeljica projekata: Zaklada Slagalica, Osijek (od 2013. do danas), Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, Osijek (2012.), evaluatorica projekata: Britansko vijeće Makedonije (2002.), austrijska zaklada Friedrich Neumann, Skopje (2003.), Ženska udruga Izvor, Tenja (2009.-2011.), Agencija lokalne demokracije, Osijek (2012.), voditeljica kampanja za političke stranke u Makedoniji: za SDSM parlamentarni izbori 2004. te za LDP lokalni izbori 2005. Sfere interesa: vjera i identitet, ravnopravnost spolova, Krist i nenasilje, građanski aktivizam, politika i PR. Autorica tekstova i urednica knjiga.

Martina CekovićMartina Ceković

Martina Ceković je rodjena 28. Aprila 1989. godine u Podgorici. Studentkinja je specijalističkih studija na Pravnom fakultetu u Podgorici. Od 2009. godine aktivistkinja je SOS telefona za žene i djecu žrtve nasilja – Podgorica. Članica je tima za edukaciju mladih volonterki ženskih grupa i asistentica na izradi priručnika „ABECEDA nenasilja za mlade“. Takodje, facilitatorka u grupama samopodrške za žene sa iskustvom nasilja. Tokom svog angažmana u nevladinom sektoru prošla je brojne obuke na teme: Javno zastupanje i lobiranje, Upravljanje ljudskim resursima u organizacijama civilnog društva, Efikasno pisanje dokumenata javnih politika, Prikupljanje sredstava u organizacijama civilnog društva, Upravljanje projektima finansiranim iz fondova Evropske unije itd. Učesnica je brojnih seminara, konferencija i radionica na temu zaštite ženskih ljudskih prava. Imala je prilike da učestvuje i u sprovodjenju više različitih projekata koji su od velikog značaja za poboljšanje položaja žena žrtava nasilja i ostvarivanju njihovih prava.

Maida HasečićMaida Hasečić

rođena je u Sarajevu 1982. godine. Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, boravila je sa svojom porodicom u Njemačkoj (1992-1998), a nakon povratka završava opštu gimnaziju i upisuje studij žurnalistike na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Tokom studija se počela zanimati za međureligijski dijalog, te diplomski rad piše na temu „Međureligijski dijalog i mediji u BiH“. Trenutno radi na magistarskoj tezi iz oblasti religijskih studija. Profesionalno je bila angažovana, uglavnom, u nevladinim organizacijama i fondacijama na poziciji projekt koordinatorice: World University Service Austria, Fondacija Heinrich Böll, Međureligijski institut u BiH, njemačka omladinska organizacija – Fondacija Schüler Helfen Leben. Bila je angažovana na poziciji PR-a i prevoditeljice u ACIPS-u i kompaniji Würth. Suosnivačica je i predsjednica Akademije za međureligijske studije MARS.

Besa IsmailiBesa Ismaili

Besa Ismaili je magistrica engleskog jezika  i književnosti.  Radi kao instruktorica engleskog jezika na Fakultetu Islamskih znanosti, te predaje modernu englesku književnost na  Sveučilištu Dardania, Kosovo. U svom radu je usmjerena na pitanje žene,  te je provela nekoliko znanstvenih  istraživanja na temu žene u kontekstu Kosova. Djeluje i kao prevoditeljica za međunarodne  misije  na Kosovu od 2003.

PrintFriendly and PDF