Nahla

Adresa

Džemala Bijedića 122
Sarajevo,
Bosnia i Hercegovina
info@nahla.ba
www.nahla.ba
facebook

Godina registracije

2001

Misija

Centar za edukaciju i istraživanje “Nahla” je bh. nevladina organizacija koja pruža obrazovanje i podršku ženi i porodici djelujući u skladu s principima slobode misli, savjesti i vjere u savremenom građanskom društvu.

Najvažna postignuća

Kako naše ime i kaže bavimo se edukacijom i istraživanjem. Cilj nam je omogućiti prostor ili plaformu za učenje, izučavanje i istraživanje našeg društva sa posebnim fokusom na žene, njihovu edukaciju kroz cjeloživotno učenje, društvo ali i religiju. Našim radom uspostavile smo održivo sigurno okruženje u kome žene mogu napredovati i raditi na sebi na način koji smatraju najboljim. Trudimo se da ne budemo mi te koje će za njih odabrati ono što je najbolje, niti nametati neki specifičan tempo niti brzinu. Smatramo svojim najvećim zadatkom obavezu da im obezbijedimo mogućnost – edukacije, komunikacije, učenja, psihološkog savjetovališta, profesionalne doedukacije ili prekvalifikacije, podizanja svijesti, odmora, rekreacije i razgovora. Naše glavno postignuće stoga je povjerenje koje smo izgradile u odnosu sa tim ženama. Njihovo povjerenje u naše programe, njihovo stalno vraćanje nama, i njihova potvrda da je ono što im nudimo zapravo i ono što njima treba.

Zašto nam je važan rad na bazičnoj razini

Djelovanje na lokalnom nivou jedini je održivi način utjecaja na društvene promjene. Promjena prvo počinje od pojedinke, njene uže, pa šire sredine i prelijeva se u društvo. Lokalni nivo također je i mikro replika društva te mehanizmi i alati koji se primjenjuju na rad u lokalnoj sredini, mogu tek naknadno biti iskorišteni i za promjene na nekim višim nivoima. Na lokalnom nivou male intervencije mogu polučiti velike rezultate i ukazati na mogućnost stvarne promjene kvalitete života ljudi, ako postoje spremnost i resursi te poslužiti kao primjeri konkretnih ljudskih života koje je nečije konkretno djelovanje dotaklo. Rad na bazičnom nivou ruši stereotipe o tome kako je društvo apatično, kako nema promjene, kako bolje ne može jer upravo dokazuje suprotno.

PrintFriendly and PDF

Nahla Logo

Nahla Logo